LJUBAV I OSVETA - EPIZODE:

O SERIJI

Ljubav i osveta (tur. Menekşe ile Halil) je turska TV serija serija sa Sedef Avci i Kivančom Tatlituom u glavnim ulogama. Serija govori o tome kako su za ostvarenje najveće ljubavi potrebni sloboda izbora i velika žrtva. Prkoseći tradiciji, ćerka turskih gastarbajtera Menekše i mladić iz Bosne Halil ostvariće svoju ljubav.

Prelepa Menekše rodila se je u Turskoj, ali živi u Berlinu. Njena porodica Doanturk potpuno je zatvorena i konzervativna. Iako njen otac s godinama polagano popušta sa svojim terorom, njegov mlađi sin preuzima ulogu vođe porodice. Menekšin mlađi brat Kadir pokušava igrati očevu autoritativnu ulogu, dok je stariji brat Jusuf potpuno drugačiji. Iako poštuje običaje, Jusuf je veliki pristalica promjena.
Menekšin otac Hasan je dogovorio svojoj ćerki brak s Mustafom, Kadirovim prijateljem iz vojske. Menekše je šokirana kada saznaje za njegovu odluku o dogovorenom venčanju i uprkos nametnutoj sudbini Menekšino srce pripada Halilu, mladiću bosanskih korena s kojim zajedno radi u poslastičarnici. Halil uvek pronalazi nove načine kako da ostane nasamo s lepom Menekše, a njihova ljubav iz dana u dan sve više raste.
No, ipak dolazi dan kada se Menekše mora udati za Mustafu. Ona svoju tužnu sudbinu krije od Halila strahujući da mu se nešto ne bi dogodilo. Ipak, predaje se pod pritiskom porodice i udaje se. Tokom prve bračne noći, Menekše se pokušala odupreti Mustafi koji ju je zbog toga fizički napao. Baka savetuje nesrećnu Menekše da pobegne u Istanbul i pronađe svoju sreću kod rođaka. Na početku rođaci ne znaju pravi razlog njenog dolaska, jer im je Menekše nametnula priču kako je došla u Istanbul ne bi li našla posao.

No, nakon nekog vremena braća Jusuf i Kadir i muž Mustafa uspevaju da uđu u trag Menekše, a Kadir dolazi s oružjem i jedinom namerom - da ubije svoju sestru koja je prevarila svoju porodicu. Jusuf ipak uspeva da spasi sestru, pošteđuje njen život, ali pak odlučuje da primeni na njoj još jedan okrutni običaj. Djevojke koje su oblatile ime svoje porodice, a nisu ubijene, moraju se udati za muškarca s kojim se niko ne želi venčati, pa ih pošalju u daleka sela u planinama.

Menekše tako završava na osami kako bi postala žena bolesnog muškarca. Mađutim, Halil joj na neočekivani način ulazi u trag, i kada se konačno njih dvoje sretnu shvataju kako ljubav koju gaje jedno prema drugom nije nimalo popustila. Zajedno beže iz sela u planini, a kada Menekšina porodica to sazna odlučuje se za progon dvoje zaljubljenika. Sada više Menekše ne gine smrtna presuda…

Ljubav i osveta - glumci
Ljubav i osveta - muzika iz serije